PKMR: A Vasúti Pálya Környezetállapot Megfigyelő Rendszere (K+ F Munka)

Időtartam: 1998-2000

Megbízó: MÁV Rt. Pályagazdálkodási Osztály, Budapest
Vállalkozó: SZIF-UNIVERSITAS Kft. Győr
Témavezető: Dr. Koren Edit
Munkatársak: Dr. Horvát Ferenc, Dr. Kiss Ferenc, Dr. Szalay Zoltán, Gyulai István, Tóvári András, Kontra György, Tóváriné, Zotter Magdolna, Mórocz Anett, Csikár Anita, A MÁV PFT Főnökségek munkatársai.

Célok:
A vasúti közlekedés és a vasúti pálya fenntartása során az ágyazatban halmozódó szennyeződések mértékének a meghatározása, megoldás keresése a rendszerbe foglalt megfigyelésre. Javaslattétel a pályafelújítások során kikerülő szennyezett ágyazati anyagok hasznosítási, hulladékminősítési eljárási rendjének kialakítására.

Eredmények:
A kutatási munka során mintegy 110 db, forgalom alatti vasúti pályából vett átlagmintát vizsgáltunk meg. A laboratóriumi vizsgálatok eredményeinek statisztikai feldolgozása és értékelése alapján olyan Pályaminősítő Mérőszám képzési módszert sikerült megállapítani, amelyik jó pontossággal megmutatja a pályában fekvő ágyazat szennyezettségének a mértékét anélkül, hogy laboratóriumi vizsgálatot kellene végeztetni. Ezzel könnyebben szervezhetővé válnak a vasúti pályakorszerűsítések és azok költségbecslése.