A környezeti adatok lakossági elérhetősége

Időtartam: 2004

Megbízó: EMLA Budapest
Vállalkozó: SZIF-UNIVERSITAS Kft. Győr
Témavezető: Dr. Koren Edit
Résztvevő: Dr. Szalay Zoltán

Célok:
Az Aarhusi Egyezményt 39 ország ratifikálta, köztünk hazánk is. A munka célja, megvizsgálni, hogy az egyezményben deklarált jogok (a környezeti adatokhoz való lakossági hozzáférés, a döntéshozatalban való lakossági részvétel és a környezeti problémákban való lakossági vélemény-nyilvánítás) hogyan teljesülnek a valóságban egyes kiválasztott országok esetében. 

Eredmények:
Magyarországon a nyugati régió területén a kutatási munkát Dr. Koren Edit (témavezető) és Dr. Szalay Zoltán végezte. Ipari létesítményeket, iskolákat, hatóságokat, környezetvédelmi civil szervezeteket kerestek meg, és interjúkat készítettek, amit angol nyelvű tanulmányban foglaltak össze.
A kutatások összegzése alapján született meg az Environmental democracy An Assessment of Access to Information, Participation in Decision-making and Access to justice in Environmental Matters in selected european Countries című könyv a The Access Initiative Europe The EMLA Association kiadásában. Ebben a kilenc európai (Bulgária, Írország, Lengyelország, Észtország, Litvánia, Portugália, Magyarország, Lettország és Ukrajna) ország vizsgálatának eredményeit összegzik a szerkesztők.